7Dingen – Master

Over 7Dingen

Het oorspronkelijke idee voor dit “7Dingen” programma, is afkomstig van Helene Blowers. In 2006 ontwikkelde zij dit programma voor de bibliotheek van Mecklenburg County, USA. En met veel succes! Duizenden bibliotheekmedewerkers over de hele wereld volgden de lessen met veel plezier. Het oorspronkelijke “23 Things” leerprogramma werd gepubliceerd onder zogenaamde Creative Commons licensie, hetgeen wil zeggen dat iedereen vrij is om het materiaal te gebruiken en te kopiëren, mits enkele condities worden gerespecteerd.

Medio 2007 is door Rob Coers van Coers Internet Trainingen “23 Things” vertaald en bewerkt naar het Nederlands, in opdracht van de Vereniging van Openbare Bibliotheken, met toestemming van Helene Blowers. Vrijwel de gehele bibliotheeksector heeft 23 Dingen doorlopen of doet dat momenteel.

Varianten
Naast bibliothecarissen, zijn er veel beroepsgroepen getraind door middel van het 23dingenprincipe. Onderwijzers, docenten, museummedewerkers, archivarissen, ambtenaren en politiemensen zijn een paar van de beroepsgroepen die zich op deze wijze succesvol op het web 2.0 hebben gestort. In 2011 werd voor algemeen publiek de website “web 2.0 dingen” gelanceerd, met stap-voor-stap handleidingen voor de populairste web 2.0sites. We verwijzen regelmatig naar deze handleidingen. Naar aanleiding van deze site bedacht de bibliotheek Kennemerwaard 7Dingen. Samen met ProBiblio en het Noordhollands Dagblad, ontwikkelde zij deze website. Ook andere bibliotheken kunnen deze site gebruiken om hun klanten te scholen.

Over 7Dingen
Centraal in 7Dingen staan de woorden SPELEN, ONTDEKKEN en PLEZIER. De gedachte achter dit leerprogramma is, dat je door met deze drie woorden in je achterhoofd naar de Dingen te kijken, je op een open manier leert en sneller doorgrondt waar het om draait. Bekijk de theorie op je eigen manier, lees kris-kras door de tekst, speel met de Web 2.0 websites, klik rond, kijk verder, wordt nieuwsgierig en vooral … maak plezier!

Werkvorm
7Dingen is gepubliceerd op een eigen website. De openbare bibliotheek geeft gegarandeerde feedback op ontdekkingen die je rapporteert in je weblog.
Doordat er gewerkt wordt in groepen, zal je ervaren dat het bezig zijn met de theorie en de oefeningen een stimulerende activiteit is. Doordat er over en weer gereageerd wordt op de individuele weblogs leer jij van anderen en anderen van jou.

Tijdsbesteding
Als je deelneemt aan 7Dingen zul je je moeten voorbereiden op een aardige tijdsinvestering. De cursus is er op gericht dat je de dingen vooral ontdekt op je eigen computer thuis. Je bent dus op je zelf aangewezen, maar kunt bij de bibliotheek terecht voor hulp en ondersteuning. Hoeveel tijd je per ding nodig hebt is moeilijk te zeggen, omdat dat afhankelijk is van wat je al weet, kan en wat je wilt weten. Drie tot vier uur per ding zul je al gauw kwijt zijn.

Hoe kan je de 7Dingen doen?

a. onder begeleiding van de bibliotheek
Ben je geïnteresseerd in het leren via 7Dingen, informeer dan eens bij je plaatselijke bibliotheek of zij plannen hebben om 7Dingen aan hun klanten aan te bieden. Wellicht dat ze ook bereid zijn je af en toe te helpen bij het oplossen van vragen, want je zult tijdens jouw ontdekkingstocht af en toe voor raadsels komen te staan. Dingen die niet willen lukken, onduidelijkheden, noem maar op. De eerste tip: laat je niet ontmoedigen, soms is het niet anders. Probeer niet alles tot in detail te doorgronden, doen wij ook niet. Maar toch.

b. individueel
Iedereen die hier terecht komt, kan ‘op eigen houtje’ de lessen volgen. Alle 7 oefeningen komen integraal op dit weblog. Echter, je ontvangt geen ondersteuning van de bibliotheek en geen reacties op de uitwerkingen van de oefeningen. Er is wel een speciale pagina, waarop je de zelfstandige deelnemers opgesomd ziet en waar jij jouw blog ook kunt aanmelden.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *