7Dingen – Master
Ding 3. Foto en Video

Als er iets is dat enorm in populariteit is gestegen dankzij de digitalisering en internet, dan is het wel het maken foto’s en video’s. De magie is eigenlijk een beetje verdwenen. 15 jaar geleden maakte je weloverwogen 36 foto’s en bracht je het rolletje naar de winkel. Een week later haalde je de foto’s weer op en dan pas zag je of de foto’s gelukt waren. Dankzij de digitale camera kun je meteen zien of je foto gelukt is en als je twijfelt schiet je er nog een stuk of 10. Foto’s en video’s zet je gelijk op internet, zodat de familie thuis ook kan meegenieten van jouw avonturen. En dat heeft ook weer zo zijn charmes. In dit ding gaan we twee Google-sites bekijken die je in staat stellen je foto’s en video’s aan de wereld te laten zien, Picasa en YouTube.

Picasa
Er zijn veel verschillende internetsites waar je een fotoalbum kunt maken. Wij gaan de fotodienst van Google gebruiken. Voordat we aan de slag gaan is het goed om te weten dat Google twee methodes biedt om een eigen fotoalbum te maken.

Picasa downloaden
Maak je liever een fotoalbum met een programma op je eigen computer, dan biedt Google het gratis programma Picasa. Met het programma bewerk en selecteer je foto’s op je computer en zet je het resultaat op internet. Het programma is zeer gebruiksvriendelijk en veelzijdig. Probeer het eens.

Wil je het programma Picasa leren gebruiken lees dan de uitleg op de website van fotografe Wilma Karels.

Direct jouw foto’s op internet via de browser
Je kunt er ook voor kiezen om jouw foto’s direct op internet te zetten. Gewoon via de browser, bereikbaar op elke computer, waar ook ter wereld. De mogelijkheden zijn daarbij iets beperkter, maar de basishandelingen kun je zonder problemen snel uitvoeren. Google noemt deze functie “Picasa Webalbums”. Log op deze pagina in en je kunt gelijk beginnen met foto’s uploaden. Om de site te gebruiken is het noodzakelijk dat de site de eerste keer een plug-in installeert. Dit is een stukje code die ervoor zorgt dat bepaalde functies via de browser te bedienen zijn.

Wil je een stap-voor-stap uitleg bij het gebruik van Picasa Webalbums kijk dan op de site 20dingen.nl.

Privé of publiek
Picasa en andere fotosites geven jou de keuze hoe je je foto’s openbaar maakt en voor wie de foto’s dus te bekijken zijn. Doorgaans zijn er drie methodes.
Publiek. Iedereen kan de foto’s bekijken.
Beperkt toegankelijk. De foto’s staan openbaar opgeslagen, maar alleen degene die de link weet kan de foto’s zien. In dit geval geef je de mensen die de foto’s mogen zien de URL van de fotopagina. Kijkers hoeven geen Google-account te hebben of in te loggen.
Privé. De foto’s zijn alleen voor jou toegankelijk of voor mensen die je specifiek toegang geeft d.m.v. hun Google-account. De foto’s zijn dus beschermd met een wachtwoord en alleen mensen met een Google-account die jij uitgenodigd hebt, kunnen de foto’s zien nadat ze ingelogd zijn.
Deze keuzemogelijkheid geeft je dus controle over wie wel en niet jouw foto’s kan zien.

Je kunt natuurlijk Picasa ook als backup voor je foto’s gebruiken. Zo weet je zeker dat je foto’s altijd beschikbaar zijn. Maar let wel, gooi nooit de originelen weg!

Google heeft een goede Nederlandstalige helppagina. Kom je er even niet uit, kijk dan eens of de helppagina het antwoord op jouw vraag heeft.

Ontdekoefeningen
1. Maak een webalbum en plaats daar een aantal foto’s in. Deel de link via jouw weblog. Speel ook met de andere publicatiemethodes zoals beschreven in het deel “privé of publiek”.
2. Kijk eens naar de mogelijkheden van het programma Picasa. Zet via Picasa een aantal foto’s in je webalbum en probeer of je een diashow kunt vertonen.
3. Gebruik een foto uit je webalbum en zet die in je blog.

Extra voor wie wil
Niets is leuker dan te spelen met je foto’s en er gekke of kunstzinnige dingen mee te doen. Op internet vind je veel sites die je in staat stellen om foto’s te bewerken en te verbeteren. Ook Picasa en Picasaweb bieden je veel mogelijkheden. Natuurlijk is het geen vervanging van professionele programma’s als Photoshop, maar je zult zien dat er heel veel handelingen mogelijk zijn. Maar er is meer mogelijk, kijk bijvoorbeeld maar eens op deze sites: Generator Blog of Imagegenerator.

YouTube, het nieuwe tv-kijken
Het internet zet menig traditionele gewoonte en gebruik op zijn kop. “Vroeger” was het bijvoorbeeld heel normaal dat je met het hele gezin een avond op de bank voor de buis hing, kijkend naar wat de tv-zenders ons te bieden hadden. Sinds het bestaan van YouTube ziet die avond er voor menig gezin totaal anders uit. Sinds 2005 kunnen we onze “televisie-avond” helemaal zelf bepalen. YouTube staat vol met videomateriaal, nostalgisch en nieuw. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is er wel te vinden. Muziekliefhebbers komen er uitgebreid aan hun trekken. Wil je die oude aflevering van Catweazle nog eens zien, dan zal die ook wel te vinden zijn. Niet alleen op de computer, maar steeds vaker kunnen we YouTube gewoon op de televisie bekijken.

Maar het zijn niet alleen de gevestigde namen die hun video’s op YouTube zetten, ook menig amateurfilmer die met zijn telefoon een gebeurtenis heeft vastgelegd, publiceert zijn video op YouTube. We vinden het inmiddels normaal dat van alle gebeurtenissen, groot en klein, er wel beeldmateriaal te vinden is. Dat dat gevolgen heeft voor de kwaliteit is evident, maar daar gaat het niet om. YouTube heeft de drempel verlaagd en mogelijkheden die tot voor kort alleen voor mensen met kennis en geld was weggelegd, voor iedereen mogelijk gemaakt. En jij gaat daar ook kennis mee maken.


YouTube2Embedden of insluiten

Vaak zie je een YouTube filmpje op een website of een blog staan. Dat noemen we een filmpje embedden of insluiten. Het filmpje is dus direct te bekijken via je weblog. Dat is anders dan wanneer je een link maakt naar de pagina van YouTube waar het filmpje te zien is. Probeer het ook eens.
Zoek een filmpje op en klik onderaan het filmpje op de knop [Delen]. Daar zie je de optie “Insluiten” staan. In het venster daaronder kies je de gewenste grootte van het afspeelvenster. Kopieer de code en plak deze in het blogbericht. Publiceer je bericht en je hebt ook een filmpje in je blogbericht. Niet alle video’s kan je insluiten. Degene die de video publiceert kan dat uitschakelen.

Let op: de code die je in je bericht plakt heet HTML-code. Soms lukt het niet om het filmpje zichtbaar te krijgen en zie je alleen de code in je bericht. Kijk dan eens naar de berichtopties bij Blogger. Zorg dat de optie “Getypte HTML interpreteren” staat aangevinkt.

Zelf een video uploaden
Durf je de uitdaging aan? Ga je zelf een video op YouTube zetten? We kunnen je niet via de website uitleggen hoe je het filmpje dat je gemaakt hebt van je camera op je computer kunt zetten. Dat is afhankelijk van je type camera of telefoon. Het vervolg leggen we uit op de site 20dingen.nl.

YouTube heeft een Nederlandstalige Help-pagina met duidelijke uitleg.

Ontdekoefeningen:
1. Snuffel door het enorme aanbod op de site van YouTube, bekijk tags, rubrieken, de zoekmogelijkheden etc. en schrijf erover op je blog. Wellicht lukt het een filmpje in je blog plaatsen? Zoek eens naar oude televisiehelden uit je jeugd, zoek naar filmpjes die over jouw woonplaats gaan en wellicht is er een optreden van jouw favoriete artiest gefilmd.
2. Vind je een filmpje erg leuk, of heb je een opmerking, plaats dan een reactie onder een bericht. Of gebruik de duimpjes om je waardering of afkeuring te laten blijken.
3. Je kunt filmpjes klaar zetten voor vertoning. Zo stel je je eigen filmaanbod samen en worden de filmpjes automatisch na elkaar afgespeeld. Maak eens een mooie afspeellijst voor jezelf.|
4. Vind je nou een filmpje zo leuk dat je ‘m wilt bewaren voor later, maak er dan een favoriet van. Zo stel je een eigen lijst van interessante filmpjes samen.
5. Zoek een mooi filmpje uit en plaats deze als tip voor je mede-cursisten op je blog. Het filmpje waarvan jij vindt dat de anderen het gezien moeten hebben. Kijk eens bij de anderen welk filmpje zij voor jou klaargezet hebben.

Extra voor wie wil
Maak zelf een filmpje en zet deze op YouTube. Bijvoorbeeld een filmpje over een favoriete plek in je woonomgeving. Publiceer ook dit filmpje op je blog.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *