7Dingen – Master
Ding 1. Bloggen

Als je van schrijven houdt, en regelmatig jouw ideeën of verhalen met anderen wilt delen dan is bloggen een uitdagende bezigheid. Wereldwijd schrijven vele miljoenen mensen hun gedachten van zich af. Alleen of met een groep mensen.

Een aantal sites die ooit als blog is begonnen, groeide uit tot bekende en bepalende sites. In Nederland is de weblog geenstijl.nl zo’n voorbeeld. Zij groeiden in korte tijd uit tot een veelgelezen blog waarop vele lezers reageerden. Uiteindelijk maakten zij de overstap naar de gevestigde media en startten de televisiezender Powned. In de Verenigde Staten is de Huffington Post een nieuwssite die ooit begon als blog.

Nu gaan we niet van jou verwachten dat je een wereldveroverend blog gaat starten. In het kader van 7Dingen gebruik je het weblog als persoonlijke notitieblok waarop je alles voor jezelf op een rijtje zet. Zie het als een soort huiswerkschrift, waarmee je kunt laten zien wat je ontdekt hebt, waar je je mening kwijt kunt en vragen kunt stellen. Je coach of je medecursisten lezen jouw bijdragen en geven daar commentaar op en helpen je door het beantwoorden van jouw vragen. Voor de cursus is het dus dé plek waar je je vorderingen laat zien en daarmee een belangrijk onderdeel van de cursus.

De kenmerken van een blog
– Er is geen aparte software nodig, alles gebeurt via een webbrowser.
– De berichten worden chronologisch gepubliceerd, met het nieuwste bericht bovenaan.
– Lezers kunnen een reactie onder een bericht achterlaten en jij kunt daar weer op reageren.
– De teksten op een blog worden doorgaans geschreven vanuit een persoonlijk standpunt, waarbij het gaat om meningen en visies van de schrijver. Doordat anderen reageren op het artikel ontstaat er een discussie, een gesprek tussen lezers en schrijver en lezers onderling. Met een blogartikel etaleert de schrijver zijn kennis en laat hij of zij zien “wat hij/zij waard is”.

In dit filmpje wordt kort uitgelegd wat het principe achter bloggen is. Let niet op de genoemde cijfers, inmiddels zijn die veel hoger.

Hoewel er veel aanbieders zijn van gratis weblog software, kiezen we bij deze cursus voor Blogger.com. Blogger is eigendom van Google, Nederlandstalig en eenvoudig in het gebruik. Volg hiervoor de volgende stappen:

Maak een Googleaccount
Google biedt veel verschillende handige webdiensten. In Ding 1 gebruik je je account om een blog aan te maken. Het account is ook een mailadres waar je email via Gmail kunt versturen. Maar Google biedt veel meer. Het Google Account is de toegangssleutel tot een enorme hoeveelheid handige toepassingen. In Ding 3 kijken we naar Picasa en YouTube. Een overzicht van wat Google je allemaal biedt vind je op de website van Google. Kijk en klik eens rond en maak kennis met de toepassingen die jou handig lijken.

Om gebruik van deze diensten en sites te kunnen maken is in veel gevallen een account nodig. Bij Google kun je eenmalig een account aanmaken en deze vervolgens voor alle sites en toepassingen van Google gebruiken. Er zijn ook sites die niet van Google zijn, maar waar je ook met het Google account kunt inloggen.

Hoe je een Google-account aanmaakt kun je stap-voor-stap lezen op de site Web 2.0 Dingen.


Start een weblog

Nadat je Google of Gmailaccount is geactiveerd, ga je naar Blogger.com.
De website herkent je aan je Google-account. Lees goed de stappen die volgen. In deze instructie wordt het aanmeldproces van Blogger uitgelegd.

Geef je weblog een naam
Realiseer je, dat de hele wereld je weblog kan lezen. Misschien wil je om die reden niet je echte naam gebruiken maar een pseudoniem. Kies in ieder geval een naam die goed bij je past. Het kiezen van een ‘nickname’ (schuilnaam) is natuurlijk mysterieus, omdat je dan moet gissen wie zich verschuilt achter ‘Wizzkid’ of ’Kennemermeid′. Het schrijven onder een schuilnaam geeft je wellicht ook een groter gevoel van vrijheid. Uiteraard kan je ook gewoon onder je eigen naam publiceren. Bloggers die met open vizier schrijven worden over het algemeen meer gewaardeerd door de lezers.

Het webadres van je weblog bij Blogger ziet er volgens deze opbouw zo uit:
http://7dingen.blogspot.com oftewel: http://naam.blogspot.com (Let op: er staat géén www in het adres). In Nederland wordt het blogadres getoond als: http://naam.blogspot.nl.
Onthoud het webadres van je weblog en/of maak er een favoriet van op je computer.

Wil je je blog bewerken of een nieuw artikel schrijven, ga dan naar blogger.com en log in met je Google-Account. Vervolgens zie je het Bloggerdashboard, met alle mogelijkheden om je blog aan te passen. Hoe je een nieuw blogbericht schrijft of je blog aanpast lees je hier.

Extra
Blogger heeft een aantal standaard sjablonen. Kies er één uit die bij je past. Kom je er niet uit, raadpleeg dan de Help pagina’s of raadpleeg één van de coaches. Je kunt aardig verdwalen op Blogger door alle leuke toepassingen. Speel en probeer uit.

Meld je weblog aan
Je hebt nu een Google-account en een blog gemaakt. Tijd om het wereldkundig te maken. Via de onderstaande link kom je bij een webformulier, waarin je je gegevens invult. Na jouw aanmelding doe je voor ons officieel mee en kunnen wij en jouw mededeelnemers jouw ontdekkingstocht volgen. De link naar jouw blog nemen we op in de lijst met blogs.

Nog een paar spelregels: Voor de cursusduur dient je blog openbaar toegankelijk te zijn, zodat al jouw groepsleden jouw verrichtingen kunnen volgen. Ook de reacties op jouw artikel moeten direct zichtbaar zijn. Dus niet instellen op eerst moderaten (eerst controleren). Dat heeft te maken met het feit dat we dan niet kunnen zien of wij al gereageerd hebben op jouw blogartikel. Wat je met je blog doet nadat je het leertraject hebt afgesloten is verder geheel aan jou.

<< Meld je blog hier aan >>

Achtergrondinformatie
Wat is een blog? / M.A. Nieuwenhuis
8 redenen om te beginnen / Marco Dekkers – Frankwatching.nl
– Schrijven voor het web kent z’n eigen disciplines. Op Hoedoe.nl wordt uitgelegd hoe een goede tekst wordt geschreven.

Ontdekoefening
1. Schrijf een blogpost waarin je je voorstelt (hoeft niet met je echte naam).
2. Schrijf een tweede bericht, waarin je iets vertelt over wat jouw ervaringen tot nu toe zijn met Web 2.0 toepassingen. Nog géén idee wat die term inhoudt, kijk dan eens wat Wikipedia erover zegt.
3. Je schrijft de komende weken berichten over elk van de ‘7 Dingen’. De titel van je bericht over een Ding heeft een vast stramien: Ding 1. Bloggen. Ieder bericht over een Ding gaat over wat jij ontdekt en geleerd hebt. Vertel wat je er goed aan vond, of waarom het juist niets voor jou is. Wat verraste je, ga je er vaker gebruik van maken?
4. Kijk bij de bloglijst of er al medecursisten zijn die begonnen zijn met hun blog. Lees eens wat zij geschreven hebben en laat een reactie achter.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *