7Dingen – Master
Ding 2. Een startpagina & the cloud

Zou het niet handig zijn als alle voor jou belangrijke en handige informatie op één plek toegankelijk zou zijn? Een plek op internet die je zelf kunt inrichten en waar je het laatste nieuws, het weerbericht en de laatste voetbaluitslagen kunt zien? Een handige startpagina, waarmee je gelijk op de hoogte bent van de zaken die voor jou van belang zijn. Dat kan met Symbaloo.

Rondom een centraal zoekvenster kun je zelf tal van interessante, informatieve en handige toepassingen plaatsen. Het is als het ware jouw persoonlijke dashboard. Overzichtelijk, snel en precies op jouw wensen afgestemd. Je kunt deze pagina instellen als startpagina in jouw browser. De grote voordelen van zo’n startpagina zijn tijdwinst en overzicht. Je hoeft niet telkens naar allerlei sites te surfen, maar je vindt de informatie van die sites op één plek, op jouw eigen startpagina.

De Symbaloopagina is opgebouwd uit blokjes. Deze blokjes kunnen tal van functies hebben. Je kunt er een link mee maken naar een website die je vaak bezoekt, of je kunt er direct de laatste berichten van die website mee oproepen. Je kunt ook “widgets” op je pagina plaatsen. Een widget is een stukje code dat het mogelijk maakt dat informatie van andere sites op jouw pagina zichtbaar wordt of waarmee je extra functies aan je pagina kunt toevoegen. Een overzicht van functies van Symbaloo vind je op 20dingen.nl

Bekijk dit filmpje eens om een indruk van Symbaloo te krijgen.

Wil je een stap-voor-stap uitleg over het maken van een Symbaloopagina, kijk dan eens op de site 20dingen.nl.

RSS
Je hebt vast wel een lijst van websites die je dagelijks (of regelmatig) bezoekt, omdat die belangrijk voor je zijn. Dat kost veel tijd en soms was er geen nieuws op de site, of kwam je te laat en bleek een artikel geen nieuwswaarde meer voor je te hebben. Met RSS in combinatie met Symbaloo behoort dat tot het verleden, want het nieuws komt nu automatisch naar je toe en dat spaart tijd! RSS staat voor “Really Simple Syndication”. Wanneer een website is voorzien van RSS, dan zal je doorgaans een symbool zien zoals hiernaast. Heb je de rssfeed (of niewsfeed) aan je Symbaloo toegevoegd, dan ontvang je automatisch de titels van elk nieuw bericht dat op de website verschijnt.

Het toevoegen van een rss-feed op je Symbaloo is betrekkelijk simpel. Voor een uitleg kun je wederom op de site van 20dingen.nl kijken.

In het filmpje “Volkskrantrss aan Symbaloo toevoegen” doen we voor hoe je de RSS-feed van de Volkskrantsite in Symbaloo plaatst.

Speciaal voor de 7Dingencursus maakten we deze 7Dingenpagina met (bijna) alle in de cursus behandelde links. Je kunt de pagina ook aan jouw eigen pagina toevoegen door in Symbaloo te zoeken op “7Dingen”. Of door onder de Symbaloopagina op deze site op de knop “Bekijk op Symbaloo: 7 Dingen” te klikken

Ontdekoefening
1. Richt een eigen Symbaloopagina in en stel deze – als je dat wilt – als startpagina in.
2. Zoek eens naar leuke blokjes om aan je pagina toe te voegen. Lukt het bijvoorbeeld om het blokje van Uitzending Gemist aan je startpagina toe te voegen?
3. Zoek op de sites van jouw plaatselijke bibliotheek (bijvoorbeeld de Bibliotheek Kennemerwaard) en jouw krant (bijvoorbeeld het Noordhollands Dagblad) naar een RSSfeed en voeg deze aan jouw pagina toe.
4. Voeg de rss-feeds van de blogs van je mede-cursisten toe op een nieuwe pagina. Zo ben je altijd op de hoogte als je mede-cursisten een nieuw bericht hebben geschreven.
5. Kijk eens op de blogs van je mede-cursisten. Hebben zij Symbaloo al ontdekt? Misschien heb je een tip voor ze, bijvoorbeeld een interessante site die ze aan hun pagina kunnen toevoegen?

Alles “in the cloud”
Een term die je steeds vaker hoort en die belangrijk is in het verband van deze cursus is “cloudcomputing”. We leggen het begrip uit aan de hand van de diensten van Google. Google beperkt zich namelijk niet alleen tot webtoepassingen en een zoekmachine. Google lanceerde ook een eigen besturingssysteem dat draait op lichte laptops, de Chromebook. Ze gaan er vanuit dat alle taken die je uitvoert via het internet kunnen. Daarom is het besturingssysteem gebaseerd op hun browser Chrome. Je hebt altijd een verbinding nodig met internet en je bewerkt en slaat jouw bestanden op internet op. Dit noemen ze “cloudcomputing“. De term “cloud” staat voor het internet. Het internet is je harde schijf, daardoor heeft een chromebook geen eigen harde schijf, maar slechts een beperkte opslag. Je doet alles op en via het internet en hebt geen bestanden meer op jouw eigen computer. Uiteraard hoef je geen Chromebook te hebben om van the Cloud gebruik te maken, het kan op elke pc, laptop of tablet.

Drie voordelen van cloudcomputing zijn:
– Je hebt geen zware computerapparatuur en programma’s nodig. Alles gebeurt via de browser.
– Je kunt overal bij je bestanden, zolang je maar internettoegang hebt.
– Je kunt in veel gevallen online samenwerken. Dus met meerdere mensen (tegelijk) aan een project of een document werken.

Enkele nadelen zijn:
– De clouddiensten zijn standaard en doorgaans voorzien van basisfuncties. Een programma op je computer kan vaak meer, maar de vraag is natuurlijk hoe vaak je die uitgebreide functies nodig hebt.
– Je bestanden staan online. Wat gebeurt er als de dienst stopt en hoe is het gesteld met je privacy?
– Wat als je je bestanden nodig hebt op een plek waar geen internet voorhanden is?

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *